Friday, March 21, 2014

Εϊναι πιο αποτελεσματική η ενδοδαπέδια θέρμανση από τα άλλα συστήματα θέρμανσης;

Η Ενδοδαπέδια θέρμανση με ακτινοβολία περιλαμβάνει ένα επίπεδο κάτω από το πάτωμα στο οποίο συντηρεί ένα θερμικό στοιχείο ή σωλήνες που μεταφέρουν τη θερμότητα μέσα στο δωμάτιο μέσω υπέρυθρης ακτινοβολίας και επαγωγή, καταργώντας την ανάγκη για τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης που έχουν δεδομένο αέρα ή τοπική αντιμετώπιση της θέρμανσης.
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ενέργεια των ΗΠΑ, η ακτινοβόλος θέρμανση έχει μια σειρά από πλεονεκτήματα, σε σχέση με άλλες μορφες διανομής θερμότητας: "Είναι πιο αποτελεσματική από τα συστήματα θέρμανση που περιγράφουν τους τόιχους του σπιτιού με αεραγωγούς, γιατί εκείνο έχει απώλεια από τους αεραγωγούς, ενώ είναι ευέλικτο, καθώς συνδιάζεται με μια πληθώρα πηγών ενέργειας όπως: αέριο, πετρέλαιο, κάυση ξύλου, ηλιακή ενέργεια και άλλες πηγές ενέργειας ή συνδυασμού αυτών. Και η ακτινοβόλος θέρμανση είναι μια καλή επιλογή για τα άτομα με σοβαρές αλλεργίες όπου δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με σκόνη.
Υπάρχουν αρκετές πτυχές της θέρμανσης με ακτινοβολία για να γίνει πολύ αποδοτικη ενεργειακά. Για αρχή, η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας σε ολόκληρη την επιφάνεια του δαπέδου και του χώρου, θερμαίνει το κάτω μισό του δωματίου, που περικλείει τους ανθρώπους που βρίσκονται στον χώρο και κρατά σταθερά μια καλή θερμοκρασία.
Σε άλλα συστήματα θέρμανσης χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσει το σύστημα την επιθυμητή θερμοκρασία με αποτέλεσμα η πηγή ενέργειας να καταναλώνεται με μεγαλύτερη ανάγκη άρα και περισσότερο κόστος. Στη περίπτωση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης η επιθυμητή θερμοκρασία αγγίζεται πιο άμεσα και  λόγω δομής συστήματος συντηρείται για πολλές περισσότερες ώρες.
Τα κέρδη από την αποδοτικότητα του συστήματος μπορούν να μεγεθυνθούν σημαντικά με μια καλή μόνωση του σπιτιού σε συνδυασμό με ένα καλό σύστημα. Κάποιοι που ενδιαφέρονται να αντικαταστήσουν το παλιό σύστημα θέρμανσης, θα πρέπει πραγματικα να σκεφτουν την αντικατάσταση του συστήματός τους, τόσο όσο και να ανακαινίσουν μέρη του σπιτιού τοποθετώντας ενοδαπέδια συστήματα θέρμανσης. Σύμφωνα με το Green Living, οδηγό του δικτύου TLC, υπάρχουν δύο τύποι ενδοδαπέδιας θέρμανσης ακτινοβολίας, το ηλεκτρικό και το υδραυλικό. 
Αυτό το είδος θερμικής ακτινοβολίας συχνότερα χρησιμοποιείται για τη μετασκευή ενός μονόκλινου δωματίου, μπάνιου ή κουζίνας σε παλαιότερες κατασκευές σπιτιών. Εν τω μεταξύ το υδραυλικό σύστημα το ενδοδαπέδιο, με τη βοήθεια του οποίου θερμαίνεται το νερό, και το κυκλοφορεί στους σωλήνες κάτω από το πάτωμα, γεγονός που το κάνει πιο ενεργειακά αποδοτικό στο συνολό του.
Επίσης το δίκτυο TLC μας επισημαίνει ότι, ενώ η ακτινοβολούμενη θερμοκρασία είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική σε μικρότερα, ζεστα, μονωμένα σπίτια με χαμηλότερες στέγες. Μπορεί να μην είναι πάντα η πράσινη λύση για μεγαλύτερα σπίτια με μεγάλες επιφάνειες και ψηλά ταβάνια. Σε ορισμένα σενάρια μπορεί να είναι λιγότερο ενεργειακά αποδοτική απ'ότι μια λύση με airconditions. Η TLC, συνιστά να γίνει πρώτα ένας σωστός ενεργειακός έλεγχος του χώρου έτσι ώστε να καταλήξετε στη σωστή λύση για τη θέρμανση του χώρου σας αλλά και τη φροντίδα του περιβάλλοντος και της φύσης.

No comments:

Post a Comment